10 x positieve beeldende kunst bij Kunstuitleen Rotterdam

Welke kunstwerken zijn geschikt voor mensen met Alzheimer? Welke thema’s komen hierbij kijken? Naarmate de rondleidingen en gesprekken over het onderwerp Kunst & Dementie vorderen kom ik achter een steeds heldere selectie kunstwerken die betrekking hebben op een positief effect bij Alzheimerpatiënten.Hieronder lees je mijn selectie van 10 kunstwerken uit het depot van Kunstuitleen Rotterdam.

Deze werken huren? Dat kan! Klik hier voor meer uit het depot.

Welke thema’s zijn dan geschikt voor mensen met Alzheimer? 

Uit onderzoek is gebleken (klik hier via Dementie.nl) dat de belevingswereld van mensen met dementie veranderd naarmate de ziekte zich verder vordert. Het zicht van iemand met dementie gaat na verloop van tijd sterk achteruit. Het zicht wordt wazig en perspectief veranderd, waardoor details wegvallen, Bij de geselecteerde kunstwerken is het dan ook van belang dat kleine details worden vermeden. Dit zorgt vaak voor onrust. De plek waar het kunstwerk staat of hangt is van groot belang. Er moet ruimte en licht zijn om de toeschouwer uit te nodigen naar het kunstwerk te kijken

Kleur

Het gebruik van kleur speelt een grote rol in de algemene psyche van de mens, en in het bijzonder voor mensen met dementie. Heldere, contrasterende kleuren hebben een positieve invloed op de emoties. Dit geldt echter niet altijd: een velle rode kleur schrikt vaak af, terwijl een zachte rode kleur een warm gevoel geeft. Ultramarijn is een kleur die erg aantrekt, maar zal op zichzelf een donkere kleur zijn. In combinatie met een contrasterende kleur zorgt voor energie, speelsheid en licht, en dus voor een positieve invloed. Natuurlijke kleuren zoals groen, bruin en geel zorgen voor rust en ontspanning, maar wekken tevens de eetlust op.

Thematiek

Het spreekt voorzich dat beelden die associeren met ‘vroeger’ zullen helpen met het ophalen van herinneringen en stimuleren bij het voeren van een gesprek. Dit is hoeft echter niet altijd een positieve invloed te hebben: door bepaalde vormen en beelden kunnen negatieve herinneringen en gevoelens worden opgeroepen. Een te gestilleerd beeld roept vaker verwarring op dan dat dit een positieve bijdrage levert. Echter kan abstracte kunst (non-figuratief) verassende reacties opleveren. Zo kan de alzheimerpatient zijn/haar fantasie erop los laten gaan, zonder dat iets goed of fout is. Hierbij is het belangrijk dat abstracte beelden zachte, organische vormen hebben om te prikkelingen te voorkomen.

Advertenties
Sanne Hoogeveen

Kunstdocent & ontwerper