Naar de inhoud springen

Een workshop op maat

Waarom kiezen voor kunst en alzheimer?

Samen met Kunstuitleen Rotterdam biedt ik rondleidingen op maat aan voor mensen met alzheimer en hun begeleiders. Een rondleiding duurt 60 minuten en heeft als doel humor, nieuwsgierigheid, openheid, oproepen van herinneringen en verbindingen leggen.

K2T006-1
W. van Riessen, Zelfportret met pop.                   Boven: J. M. Kemner – Rotterdam Centrum 1 

Beleef het samen!

Alzheimerpatiënten leven vaker geïsoleerd van de samenleving en komen hierbij niet meer vaak in de gelegenheid om samen met hun partner, vriend(in) of familie te genieten van elkaar. Een ‘onvergetelijke’ rondleiding beleef je echter altijd samen, wat een mooie band schept tussen de deelnemers. Nieuwe vriendschappen ontstaan en relaties versterken door samen gesprekken aan te gaan over wat je ziet. Of je nou ‘niks met kunst hebt’ of een enorme kunstliefhebber bent: het is voor iedereen. Daarbij biedt Kunstuitleen Rotterdam een rustige omgeving om samen te genieten van en te praten over de kunstwerken. Door de rondleidingen is de bedoeling bepaalde ‘tools’ mee te geven om samen vaker naar musea/tentoonstellingen te gaan, want er kan nog zo veel wél!

Het programma

We starten door kennis te maken met elkaar. Dit doen we door middel van een kopje koffie/thee en een lekkere oud-Rotterdamse versnapering: de Maasstroompjes. Het is hierbij van belang even te wennen aan de nieuwe omgeving.

In samenwerking met kunsthistoricus Drs. Carla Hendriks selecteren wij samen geschikte 4 á 5 kunstwerken met herkenbare thematiek: Hollandse landschappen en taferelen, dieren, kinderen, sociale situaties, maar ook verassende hedendaagse abstracte kunst. We kiezen ervoor met elkaar te zitten op een stoel voor elk besproken kunstwerk. Op deze manier ontstaat er meer ruimte voor een open gesprek.

Na de rondleiding sluiten we af met een nagesprek. Wat vonden we er van? Heeft een kunstwerk positieve emoties opgewekt? Wat voor vragen gebruik je bij het kijken naar kunst? Misschien zijn er kunstwerken die zo veel met de toeschouwer heeft gedaan, dat deze kunnen worden uitgeleend. Naast de rondleidingen kunnen de speciaal geselecteerde kunstwerken namelijk ook worden verhuurd voor in het (verzorgings)huis.

Duur: 60 minuten

Kosten: €10,00 (per duo patiënt + begeleider) incl. koffie, thee of limonade

Rondleidingen: max. 16 deelnemers (8 patiënten + 8 begeleiders)

Interesse? Mail naar sanne@kunstuitleenrotterdam.nl of bel 010 30 30 240.

Advertenties